Nederlands
Om het proces van mensen aannemen voor bedrijven zo makkelijk mogelijk te maken, wordt van elke kandidaat een CV (ook wel een curriculum vitae genoemd) gevraagd. Als je dus op zoek bent naar een nieuwe uitdaging is de eerste stap het maken van een CV. Maar wat staat er precies op een CV? Wat is handig om op een CV te zetten? En hoe kun jij je onderscheiden met je CV?
Je kunt een CV eigenlijk zien als een visitekaartje van jezelf. Op dit visitekaartje moet alles staan wat voor een werkgever belangrijk is, maar ook wat je zelf belangrijk vindt om te vertellen. Met dit visitekaartje wil je jezelf zo goed mogelijk neerzetten om je kans op een baan te verhogen. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten besproken en een aantal tips gegeven om een spraakmakende CV te maken en je kansen te vergroten.
Allereerst moet een CV voorzien worden van de belangrijkste informatie. Als je denkt aan een visitekaartje, wat staat daar precies op? Uiteraard is het handig om je voor- en achternaam te vermelden. Daarnaast is het van belang om zo veel mogelijk contactgegevens mee te geven. Zo kan een bedrijf of recruiter meteen de belangrijke contactgegevens vinden. Dit moet minimaal een e-mailadres en een telefoonnummer zijn. Let bij je e-mailadres wel op dat dit een professioneel e-mail adres is. Daarnaast kun je er voor kiezen om andere gegevens mee te geven, zoals je leeftijd en je woonplaats. Een ander belangrijk element van een CV is een goede pasfoto. Zorg dat deze foto recentelijk genomen is en scherp en duidelijk laat zien hoe je er uitziet. Laat vakantiefoto’s achterwege, kies voor een professionele foto met een neutrale achtergrond voor een goede eerste indruk.
Uiteraard staat op elk CV ook de werkervaring die je hebt opgedaan. Vermeld per baan die je hebt gehad de titel van deze baan, bij welke werkgever je deze baan hebt uitgevoerd en hoe lang je deze baan hebt gehad. Hoe langer je hebt gewerkt bij een bedrijf, hoe interessanter het voor recruiters is om te weten wat je in die tijd precies gedaan hebt. Denk hieraan bij de verantwoordelijkheden die je had en wie je mogelijk aanstuurde. Schrijf daarom onder elke baan een klein stukje over wat je precies hebt gedaan in deze tijd. Let op dat je jouw werkervaring van meest recent tot minst recent op je CV zet, dus je meest recente werkervaring staat bovenaan. Probeer bij het maken van je CV ook na te denken over de relevantie van werkervaring. Een bijbaantje in een supermarkt 10 jaar geleden is voor de meeste banen geen relevante werkervaring. Vergeet ook niet je opleidingen te vermelden, ook in volgorde van meest recent tot minst recent. Ook praktische zaken als het bezit van een geldig rijbewijs of de juiste veiligheidscertificaten, zoals VCA, zijn essentieel om te vermelden.
Hier een voorbeeld van een goede omschrijving van werkzaamheden:
Elektromonteur Hoogspanning, Konekta Group (oktober 2022 – heden).
Als elektromonteur in de scheepsbouw ben ik verantwoordelijk voor het zelfstandig aanleggen van stroom binnen de sector. Ik inspecteer en voer onderhoudswerkzaamheden uit aan elektrotechnische installaties en werk mee aan netverzwaringen en nieuwe installaties.
Naast je werkervaring zijn recruiters en bedrijven ook benieuwd naar jou als persoon. In sollicitatiegesprekken komen natuurlijk veel van deze aspecten aan bod, maar om een goede eerste indruk te wekken kun je nadenken over de belangrijkste eigenschappen die jou vormen tot wie je bent. Denk bijvoorbeeld aan kerncompetenties, persoonlijkheidstype en hobby’s. Het is ook handig om te vermelden welke talen je precies spreekt en in welk niveau je in deze talen kunt communiceren. Denk er bij hobby’s wel aan dat deze gepast zijn om te vermelden en iets toevoegen aan het beeld dat een bedrijf of recruiter over jou kan hebben. Zo kan een hobby als voetballen er toe duiden dat je een teamspeler bent, of schilderen dat je een creatief randje hebt.
Denk als laatste aan de opmaak van je CV. Zorg dat deze overzichtelijk en duidelijk te lezen is, met het liefst maar 1 lettertype en neutrale kleuren. Zorg dat je CV maximaal 2 pagina’s groot is en dat de belangrijkste informatie zoals contactgegevens makkelijk te vinden zijn, het liefst op pagina 1. Een extra tip is om jezelf voordat je solliciteert op te zoeken op Google. Welke resultaten vind je precies van jezelf? Zo is het bijvoorbeeld interessant voor recruiters om je op LinkedIn terug te vinden, maar kunnen de persoonlijke en wellicht genante foto’s op Facebook het beste verwijderd worden.