13 talen sterk bij Konekta!

Op 26 september 2018 is het de Europese Dag van de Talen: de viering van taalkundige diversiteit. Als multiculturele organisatie is dit voor ons natuurlijk een uitgelezen kans om jou een spreekwoordelijk kijkje te geven in de keuken van Konekta! Met maar liefst 13 verschillende talen in ons vocabulaire, waar wij overigens zeer trots op zijn, heeft Konekta toch wel een aardige talenknobbel ontwikkeld. We laten je in deze blog graag zien welke voordelen dit met zich meebrengt.

‘Een andere taal is een andere kijk op het leven’
Het beheersen van meerdere talen biedt alleen maar voordelen. Het brengt je niet alleen verder in deze wereld, maar het zorgt ook voor meer begrip en tolerantie. Het schijnt zelfs een positieve invloed op de lichamelijke gezondheid te hebben. Zo zou het, volgens onderzoek, beschermen tegen dementie. Meertaligheid maakt de hersenen flexibel en efficiënt. Sterker nog, mensen die meerdere talen spreken schijnen vaak een betere mentale gezondheid te hebben. Laat die hersenen dus maar lekker kraken, zeggen wij! (1)

Wat onze medewerkers zeggen over taal

‘De taal is ons vaderland, waaruit we nooit kunnen emigreren’
Taal is een deel van je identiteit, je roots, en geeft een gevoel van verbondenheid. Het leren van andere talen is niet alleen een daad van respect, maar ook een middel om effectiever te communiceren. Wie meerdere talen beheerst, zal beter uitgerust zijn om op te treden in, en zich aan te passen aan, een interculturele samenleving. Het beheersen van vreemde talen heeft dus niet alleen voordelen in het bedrijfsleven, maar in de maatschappij in het algemeen.

Klare taal in bedrijf
Ze zeggen niet voor niets; ‘spreek de taal van je klant’. Maar dezelfde taal spreken gaat verder dan alleen de juiste aanspreekvorm. Binnen Konekta hebben we écht aandacht voor andere talen en culturen. De ene taal is immers de andere niet. Onze medewerkers zijn in staat om zich daadwerkelijk te identificeren met onze opdrachtgevers én collega’s. Door zijn of haar moedertaal en cultuur te waarderen, waardeer je hem of haar ook in zijn of haar identiteit. Dit komt ten goede van de productiviteit én creëert extra kansen in de internationale markt! (2)

Onderzoek in de chemische industrie wijst uit dat meertaligheid één van de factoren is die een rol speelt bij veiligheidsproblemen. Het is dus van groot belang dat je met elkaar in dezelfde taal kunt communiceren en een gemeenschappelijke voertaal instelt. Daar komt dus weer een groot voordeel van meertaligheid om de hoek kijken!

Taalleerschool Konekta

Leren van én met elkaar
Het spreken van (vak)taal op de werkvloer helpt anderstaligen om de taal sneller onder de knie te krijgen. Maar Konekta doet daar nog een schepje bovenop! Op het hoofdkantoor is er namelijk een heuse taalleerschool, waar Marie-Anne (gediplomeerd docent) momenteel twee keer in de week de beginners en gevorderden de fijne kneepjes van de Nederlandse taal leert. Onderwerpen als: spellen, werkwoorden vervoegen, vragen stellen en beantwoorden en formeel en informeel spreken passeren de revue.

Docent geeft Nederlandse les aan Poolse medewerkers

Kortom: taal is een belangrijk onderdeel binnen de bedrijfscultuur van Konekta. Wij stimuleren het verbreden van de taalhorizon van onze medewerkers en proberen de voordelen van meertaligheid zo veel mogelijk te benutten. Want ‘de grenzen van onze taal, zijn de grenzen van onze wereld…’

Welke talen spreek jij en welke talen worden er in jouw organisatie gesproken? We zijn benieuwd welke voordelen dit voor jou heeft.

Bronnen:
(1) De voordelen van het leren van andere talen, TVCN. Geraadpleegd op vrijdag 21 september.
(2) Meertaligheid op het werk: 10 opmerkelijke inzichten, Taalunie. Geraadpleegd op vrijdag 21 september.

Leave a Reply